Ingen bild tillgänglig

Titta vad jag kan!

 Författare: Ylva Ellneby  Kategori: Eget verk  Utgivare: Natur & Kultur Akademisk  Publicerad: 1 januari, 2003  ISBN: 91-27-09680-7  Sidor: 157
 Beskrivning:

– Vad föräldrar behöver veta om barns utveckling.

Barn av idag lever i en ny tid. Och det gör vi vuxna med. Allt går så fort och vi översköljs av mediernas och reklamens lockrop. Det är lätt att bli förvirrad. Varje förälder vill sitt barns bästa, men det är inte alltid så lätt att veta vad barnet verkligen behöver för att utveckla alla sina förmågor på bästa sätt.

Att ha förmånen att kunna följa sitt barns utveckling är en hisnande upplevelse. Titta vad jag kan! – är en handbok för föräldrar som vill skaffa sig kunskap om vad barnet vill ha och behöver i olika faser av sin utveckling. Boken behöver inte läsas i kronologisk ordning. Det är bara att slå upp en sida och läsa det som känns intressant. Titta vad jag kan! – är en bok som växer med barnet. Varje ny fas i barnets utveckling ger dig som förälder en möjlighet att läsa boken på ett nytt sätt. Du får ta del av hur barn utvecklar sina rörelser och sina sinnen.

Titta vad jag kan! – visar på vikten av att barn behöver röra sig mycket, ute och inne. De behöver daglig stimulans av sitt beröringssinne, leder, muskler och balanssinne genom att få närhet, kramar och annan god beröring och genom att åla, krypa, rulla, gå, springa, hoppa, klättra, klänga och balansera. Dessa aktiviteter hjälper hjärnan att organisera upplevelser och information, vilket skapar förutsättningar för att förstå omvärlden. Beröring, rörelseaktiviteter och lek ger en stabil grund för inlärning.

Du finner enkla beskrivningar av vad barn stimuleras av vid olika tidpunkter. Barnet har fått en egen röst för att kunna berätta vad som kännetecknar den ålder där det befinner sig och vad som stimulerar och roar barnet just då. Ett kapitel handlar om känslor. När ett barn utvecklar sitt känsloliv kan det innebära en utmaning för många föräldrar. Det är prövande att försöka finna rätt balans mellan hur man som förälder ska stödja sitt barn, samtidigt som man måste visa barnet på de begränsningar som finns.

Vill du leka med mig? En viktig fråga när man är liten. Lek är utveckling. Barn som kan organisera sin lek visar sig också ofta bättre kunna organisera sitt skolarbete. Men barn behöver lära sig leka och från början behöver de vuxna lekkamrater som kan lära dem lekens sociala regler. Här kan du läsa om hur leken utvecklas i olika åldrar och vad som kan stimulera barn att leka ännu mera.

Titta vad jag kan! – lotsar dig som förälder genom barnets olika utvecklingsfaser och bjuder på spännande läsning om det som intresserar dig mest av allt, ditt/dina egna barn.

God läsning önskar Ylva

Dela sidan

 Tillbaka