Cyberungar  

CYBERUNGAR

– eller vad barn verkligen behöver

Jag har länge velat skriva en bok om vad barn verkligen behöver. Och nu mer än någonsin. Aldrig förr har det funnits ett så stort utbud för barn. Ändå är det många barn som får alldeles fel saker i förhållande till deras mognad, utveckling och verkliga behov. När vi tar ställning till vad vi vill ge våra barn måste vi göra det utifrån kunskap om barns utveckling och om hjärnans mognad.

Allt går så fort. Det är inte så många år sedan som datorn gjorde sitt intåg i förskolechefernas kontor, på skolans expeditioner har den funnits längre. Nu används den som ett pedagogiskt redskap ute i förskolegrupperna. I Silicon Valley i USA erbjuds nyblivna föräldrar att få sin baby uppkopplad på nätet direkt på BB. Där slår de allra spädaste upp sina ögon mot världen innan de hunnit få ögonkontakt med sina föräldrar.

I alla tider har barn velat efterlikna vuxenvärlden och de har gestaltat den i sina lekar. Vi vuxna har försett dem med rekvisita i form av leksaker och annat material för att stimulera till mer lek, men nu ger vi dem riktiga grejor. Redan för över tjugo år sedan skrev David Elkind i en bok: "Vi hetsar barn in i vuxenvärlden innan de ännu har hunnit att vara barn". Det gäller i hög grad också för många av dagens barn.

Ja, vart har barndomen tagit vägen? Då när det fanns ledig tid. Nu verkar alla barn ständigt vara på väg någonstans, till förskolan, fritids, simning fotbollsträning, dansskolan, kören, ishockeyträningen eller pianolektionen. Listan kan göras lång. Vad är det som har hänt med barndomen när det har blivit barnsligt att vara barn? En stor svensk affärskedja säljer stoppad BH och stringtrosa med snobbenmotiv i pyttesmå storlekar och mellanstadiebarn uppträder med smink och färg i håret. Deras idoler är Britney Spears och Markoolio. Gullan Bornemark, julgransplundring med fiskdamm och godispåse är ute. Disco och parmiddagar är inne - långt ner i åldrarna.

Det jag vill med den här boken är att ställa den snabba samhällsutvecklingen i relation till det växande barnet och den mognande hjärnan. En stor del av boken handlar om vad barn verkligen behöver för att utvecklas och må bra. Sådant som inte går att ersätta med all IT i världen. I dag utgörs många barns problem av separationer i familjen, från lärare och kamrater, stora grupper med många relationer, mycket buller och skadlig stress som leder till sjukdomar och för tidigt åldrande, för få vuxna som har för lite tid för barnen. Ja, man skulle kunna säga att barnens problem mycket handlar om att vi är på väg att skapa ett barnfientligt samhälle trots våra materiella tillgångar.

Barns utveckling kan skildras på många sätt. Jag har valt att göra det utifrån barnets känslomässiga, motoriska och perceptuella utveckling i förhållande till vad som stimulerar den. Slutligen har jag också i några punkter försökt sammanfatta vad barn absolut inte behöver, enligt min mening. Dessa kan tjäna som diskussionspunkter i såväl personal- som föräldragrupper. Min förhoppning är att föräldrar, mor- och farföräldrar, pedagoger, lärare och andra som är intresserade av barns väl och ve ska läsa den här boken med öppna sinnen och skapa sig en egen bild av vad de vill ge till barn, egna eller andras.

Ladda ner Power Point bilder här:
Vad barn verkligen behöver
Måttlig skrärmanvändare

(Klicka för att se på bilden, högerklicka och "Spara mål som" för att spara bilden.)

<< Tillbaka